De okapi is verwant aan de giraf. Hij wordt ook wel bosgiraf genoemd, omdat hij voorkomt in de wouden van het Kongogebied. Hij heeft net als de giraf grote oren, een lange tong, en kleine hoorntjes. Giraffen hebben echter langere poten een een langere nek. Met zijn lange tong kan een okapi zelfs zijn oren schoonlikken. Opvallend aan de tong is dat deze blauw is.

Okapi's hebben een bruin lichaam met een wit strepenpatroon op de achterzijde dat doet denken aan een zebra.

De bewoners van Afrika wisten al lang van het bestaan van de Okapi, maar omdat het schuwe dieren zijn, werd hij pas laat bekend in de Westerse wereld: hij kreeg pas in 1901 zijn wetenschappelijke naam.

Okapi's eten voornamelijk bladeren, knoppen en twijgen. Ze leven alleen en alleen tijdens het paarseizoen leven het mannetje en vrouwtje samen. Na een draagtijd van ongeveer 15 maanden wordt één kalf geboren. Pas na vier tot acht weken poept het kalf voor het eerst. Dit is om te voorkomen dat roofdieren op de geur afkomen. Het kalf wordt zes maanden gezoogd en vrouwtjes zijn na anderhalf tot drie jaar klaar om zelf voor nageslacht te zorgen. Okapi's in het wild worden 15 tot 20 jaar oud.

Okapi's worden bedreigd door de vernietiging van hun leefomgeving en door de handel in bushmeat. De dierentuin van Antwerpen beheert een stamboek om de soort in stand te houden. Deze dierentuin was ook de eerste dierentuin waar in 1919 voor het eerst de okapi's te bewonderen waren.

Photo Credit: Eric Kilby Flickr via Compfight cc

Opmerkingen